Zasłonak glinkowaty

kategoria: grzybrodzina: zasłonakowate
nazwa polska: Zasłonak glinkowaty
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Cortinarius bolaris
synonimy łacińskie: Agaricus bolaris (1801), Inoloma bolare (1877)
autor nazwy polskiej: Andrzej Nespiak, 1975 r
pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1801 r.
aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: częsty
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: szeroko rozprzestrzeniony we wschodniej części Ameryki Północnej, w większości krajów Europy, notowany w Kostaryce [1]
trudność identyfikacji: łatwe
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od półkolistego, łukowatego (młode owocniki) do płaskiego (starsze owocniki), niekiedy kształt nieregularny, brzeg kapelusza cienki, niekiedy falisty
owocnik – powierzchnia: jedwabista z łuskami, sucha, włóknista, niekiedy popękana
owocnik – kolor: żółtoróżowy, łuski od cynobrowoczerwonego do szafranoczerwonego
owocnik – średnica: 3 – 6(max 10[3], 12[6]) cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki dość gęste, cienkie, o delikatnie kosmkowatym ostrzu
hymenofor – nasada: przyrośnięte, wykrojone lub lekko zbiegające
hymenofor – kolor: od bladogliniastego do rdzawobrązowego
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: zwarty
miąższ – kolor: od białawego (w kapeluszu) do żółtawego lub ochrowego (w trzonie)
miąższ – zapach: niewyraźny, ziemisty
miąższ – smak: niewyraźny, gorzki, od łagodnego do lekko gorzkiego[6]
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: cylindryczny, walcowaty, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), często wygięty
trzon – powierzchnia: pokryta łuseczkami oraz włókienkami
trzon – kolor: od białokremowego (pod samym kapeluszem) do białawożółtawego (w stronę podstawy), ciemnoczerwona podstawa, kolor kapelusza
trzon – średnica: 0,5 – 1,5 cm
trzon – wysokość: 3 – 8(max 10)[4] cm
pierścień: brak
pochwa: Ø
osłona: resztki osłony w postaci łuseczek na kapeluszu i trzonie
mleczko: brak
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: tak, słabo żółknący [2]
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: KOH – czarny (na powierzchni kapelusza)
zmienność: Ø
higrofaniczność: nie
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: kapelusz płowieje w dni suche [1]
wpływ wiatru: Ø
podłoże: gleba (kwaśna)
sposób odżywiania: symbiont
terytorium: lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste (bardzo rzadko), wilgotne miejsca, wśród mchów
gatunek organizmu sąsiadującego: Ø
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Buk (najczęściej), Dąb (rzadziej) [1,4], Brzoza[5], Jodła[5]
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: pojedynczo lub w grupie (małej)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki – kształt: od jajowatego do kulistego, nieco brodawkowate
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6 – 8 × 5(min 4,5)[5] – 6 μm
wysyp zarodników – kolor: czerwonobrązowy, ochrowobrunatny[2]
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Część atlasów uważa ten gatunek za niejadalny a część za trujący i podejrzewają go o zawartość toksyny orellaniny (strukturalnie to N-tlenek dwu-pirydyny) ale nie ma badania tego potwierdzającego. Nawet jeśli nie zawiera orellaninę to bardzo możliwe, że zawiera inne trujące substancje gdyż notowane są przypadki zatruć wśród ludzi po spożyciu tego gatunku.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Cortinarius bolaris, gdzie Cortinarius oznacza “zasłonę, kurtynę” a bolaris oznacza “ciemnoczerwony, ceglasty”. [3]
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Zasłonak żółknący
cechy odróżniające: żółknący miąższem po uszkodzeniu, kapelusz ma powierzchnię równomierniej pokryta jedwabistymi włókienkami, zarodniki są większe i migdałowate

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zas%C5%82onak_glinkowaty
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=710
3 źródło: https://www.first-nature.com/fungi/cortinarius-bolaris.php
4 źródło: https://www.mushroomexpert.com/cortinarius_bolaris.html
5 źródło: https://www.mycoquebec.org/bas.php?trie=C&l=l&nom=Cortinarius%20bolaris%20/%20Cortinaire%20rouge%20brique&tag=Cortinarius%20bolaris&gro=16
6 źródło: https://www.123pilzsuche.de/daten/details/RotschuppigerRauhkopf.htm

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

Prawa autorskie.