Zasłonak krwisty
kategoria: grzyb | rodzina: zasłonakowate |
nazwa polska: Zasłonak krwisty inne nazwy polskie: Skórzak krwisty, Zasłonak krwawy nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Cortinarius sanguineus synonimy łacińskie: Agaricus sanguineus (1781), Cortinarius puniceus (1958), Dermocybe punicea (1974), Dermocybe sanguinea (1877) |
autor nazwy polskiej: Andrzej Nespiak, 1975 r. pierwsza klasyfikacja: Franz Xaver von Wulfen, 1781 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: sierpień – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
powszechność w kraju: częsty/sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: występuje w Ameryce Północnej, Europie, Azji i Australii [1] |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od półkulisto-dzwonkowatego (młode owocniki) do spłaszczonego, rozpostartego (starsze owocniki), tępy garb na środku, brzeg falisty (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: sucha, pilśniowata, matowa, drobno łuseczkowata, jedwabista, szorstka, filcowata owocnik – kolor: od krwistoczerwonego (młode owocniki) do pomarańczowobrązowego, spłowiałego (starsze owocniki) [1], niekiedy kapelusz ciemniejszy w środku owocnik – średnica: 2(min 1) – 5 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki dość gęste, dość szerokie hymenofor – nasada: blaszki zaokrąglone przy trzonie hymenofor – kolor: od cynobrowego do ciemnokrwistego [1] hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm miąższ – kształt: cienki, jędrny miąższ – kolor: kolor kapelusza miąższ – zapach: rzodkwi[1], ziemisty[2], słabo ziemniaczany[3], jodu miąższ – smak: gorzki[1,4], łagodny[2,3], pikantny[4] trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty, włóknisty, wewnątrz pusty, czasami dołem rozszerzony [1], wysmukły, kruchy, niekiedy zakrzywiony[6] trzon – powierzchnia: pokryta wzdłużnymi włókienkami praktycznie na całej długości, powierzchnia z wyraźnymi resztkami zasnówki [3] trzon – kolor: kolor kapelusza, nasada jest okryta pomarańczową pilśnią [1] trzon – średnica: 0,7(min 0,3)[4] – 1,1 cm trzon – wysokość: 3 – 6(max 10)[2] cm pierścień: Ø pochwa: Ø osłona: tak, tylko młode i nierozwinięte owocniki, zanikająca, jaśniejsza purpurowoczerwona zasnówka, pajęczynowata[5] |
mleczko: brak gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: KOH (ług potasowy) – zmiana koloru na czarny, szkarłatny[5] |
zmienność: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie i barwie higrofaniczność: nie[4] |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: gleba sposób odżywiania: symbiont terytorium: lasy iglaste, torfowiska, lasy mieszane, lasy liściaste (rzadko), miejsca wilgotne i ciemne, częstszy w górach, bagienne lasy olszowe (rzadziej) [1], wśród mchów gatunek organizmu sąsiadującego: Świerk[1], Buk, Borówka, Dąb, Jodła[5,6], Sosna[5], Modrzew[6] gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: pojedynczo lub w grupie wielkość grupy: mała (kilka owocników) kształt grupy: Ø |
zarodniki – kształt: eliptyczne, z drobnymi brodawkami zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 9 × 4 – 5 μm wysyp zarodników – kolor: rdzawobrązowy |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Zasłonak krwisty to grzyb służący do farbowania, dający piękne purpurowoczerwone, krwiste, różowe i fioletowe kolory. [2] Kolor zależy od metody obróbki. Wełna go najczęstszy materiał, który farbuje się barwnikami antrachinonowymi uzyskanymi z tego grzyba. |
W starszej czeskiej literaturze grzybowej był czasami określany jako grzyb jadalny, ale w żadnym wypadku nie można go polecić do zbioru – niektóre źródła wręcz ostrzegają przed jego możliwymi, toksycznymi właściwościami – ale potrzeba na to badań. [5] |
Zawiera pigmenty, których ekstrakcja przez gotowanie czyni go bardzo dobrym barwnikiem stolarskim. [6] |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Cortinarius sanguineus, gdzie sanguineus znaczy “krwistoczerwony”. |
uwagi |
---|
Antrachinony zawarte w tym grzybie mogą spowodować zaburzenia trawienne, stąd też grzyb uznawany jest za lekko trujący. |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Zasłonak cynamonowy |
cechy odróżniające: brak krwistoczerwonych łusek |
gatunek podobny: Zasłonak krwistoczerwony |
cechy odróżniające: ciemnopurpurowobrązowy kapelusz z karminowożółtym brzegiem |
gatunek podobny: Zasłonak purpurowoblaszkowy |
cechy odróżniające: kapelusz i trzon są oliwkowobrązowe |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zas%C5%82onak_krwisty
2 źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=427
3 źródło: https://grzyby-pk.pl/gat_c/gat_cortinarius_sanguineus.php
4 źródło: https://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Cortinarius&espece=sanguineus
5 źródło: https://www.myko.cz/myko-atlas/Cortinarius-sanguineus/
6 źródło: http://mycorance.free.fr/valchamp/champi345.htm
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0