Zasłonak łuseczkowaty

kategoria: grzybrodzina: zasłonakowate
nazwa polska: Zasłonak łuseczkowaty
inne nazwy polskie: Ø
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Cortinarius pholideus
synonimy łacińskie: Agaricus lepidomyces (1805), Agaricus pholideus (1816), Cortinarius lepidomyces (1840), Gomphos pholideus (1891), Inoloma pholideum (1905)
autor nazwy polskiej: Andrzej Nespiak, 1975 r.
pierwsza klasyfikacja: Samuel Liljeblad, 1816 r.
aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
sezon: grzyb letni
okres występowania: lipiec – październik
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
powszechność w kraju: sporadyczny
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg ogólny: występuje w Ameryce Północnej i w Europie
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 jadalny niskiej jakości
wyjątki zastosowania:
 Ø
opis
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od stożkowatego (młode owocniki) do dzwonkowatego, łukowatego, rozpostartego (starsze owocniki), szeroki oraz tępy garb, brzeg kapelusza gładki, ostry, dość długo podwinięty
owocnik – powierzchnia: pokryta licznymi łuseczkami [1], matowa
owocnik – kolor: kapelusz jasnobrązowy, pokryty łuseczkami w kolorze od ochrowego do ciemnobrązowego [1]
owocnik – średnica: 4 – 9(max 10) cm
owocnik – wysokość: 5 – 14 cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki wąsko przyrośnięte, szerokie, ostrza blaszek nierówne
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: od różowofioletowego (młode owocniki) do jasnobrązowego, czerwonawobrązowego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: 7 – 8 mm
miąższ – kształt: cienki
miąższ – kolor: bladożółtobrązowy, bladoróżowofioletowy
miąższ – zapach: niewyraźny[1], mdły[2], pietruszki[2,3], przyjemny
miąższ – smak: niewyraźny[1], łagodny[2], słodki[3], delikatny
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: walcowaty lub beczułkowaty, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), niekiedy szerszy u podstawy, czasami wygięty u dołu, podstawa obrośnięta puszystą grzybnią
trzon – powierzchnia: pokryta ciemnymi łuskami ułożonymi pierścieniowato, gładka (powyżej strefy pierścieniowej)
trzon – kolor: ochrowy, z ciemnobrązowymi łuseczkami
trzon – średnica: 0,8(min 0,5) – 1,6(max 2)[3] cm
trzon – wysokość: 5(min 4) – 12(max 16)[3] cm
pierścień: nie, strefa pierścieniowa (pochodząca z resztek zasnówki)
pochwa: brak
osłona: resztki jasnobrązowej osłony dość długo zwisają z brzegu kapelusza [1]
mleczko: brak
gutacja: Ø
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
reakcje makrochemiczne: KOH (ług potasowy) – zmiana koloru na niewyraźny żółto-oliwkowy [2]
zmienność: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie i barwie
higrofaniczność: nie[3]
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
podłoże: gleba (najczęściej kwaśna)
sposób odżywiania: symbiont
terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, obrzeża lasów, tereny wilgotne, w pobliżu zbiorników wodnych
gatunek organizmu sąsiadującego: Brzoza brodawkowata, Brzoza omszona
gatunek organizmu będącego podłożem: Ø
gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Brzoza, Sosna, Buk, Dąb [2]
gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø
występowanie: w grupie
wielkość grupy: kilka owocników
kształt grupy: rozproszona
zarodniki – kształt: eliptyczne, szorstkie, umiarkowanie brodawkowate
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 6,5 – 8,5 × 5 – 6 μm
wysyp zarodników – kolor: rdzawy, rdzawobrązowy
opis
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
toksyny: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Zasłonak łuseczkowaty to gatunek jadalny, ale jego smak nie należy do najlepszych. Niektóre źródła podają, że nadaje się do spożycia ale po długotrwałej obróbce cieplnej (minum 15 minut gotowania). Zaleca się zbieranie tylko kapeluszy. [4,5]
etymologia
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
To gatunek bardzo łatwy w transporcie.
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
To gatunek niedopuszczony do obrotu.
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
– gotowanie
– smażenie
– duszenie
– marynowanie
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ø
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zas%C5%82onak_%C5%82useczkowaty
2 źródło: https://www.myko.cz/myko-atlas/Cortinarius-pholideus/
3 źródło: https://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Cortinarius&espece=pholideus
4 źródło: https://fermilon.ru/sad-i-ogorod/griby/pautinnik-cheshuychatyy-foto-i-opisanie.html
5 źródło: https://wikigrib.ru/pautinnik-cheshujchatyj/

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0

You cannot copy content of this page