Zasłonak łuseczkowaty
kategoria: grzyb | rodzina: zasłonakowate |
nazwa polska: Zasłonak łuseczkowaty inne nazwy polskie: Ø nazwy zwyczajowe: Ø nazwa łacińska: Cortinarius pholideus synonimy łacińskie: Agaricus lepidomyces (1805), Agaricus pholideus (1816), Cortinarius lepidomyces (1840), Gomphos pholideus (1891), Inoloma pholideum (1905) |
autor nazwy polskiej: Andrzej Nespiak, 1975 r. pierwsza klasyfikacja: Samuel Liljeblad, 1816 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r. |
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowy | typ ogólny: grzyb naziemny |
sezon: grzyb letni okres występowania: lipiec – październik | czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø |
powszechność w kraju: sporadyczny ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø zasięg ogólny: występuje w Ameryce Północnej i w Europie |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny niskiej jakości wyjątki zastosowania: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od stożkowatego (młode owocniki) do dzwonkowatego, łukowatego, rozpostartego (starsze owocniki), szeroki oraz tępy garb, brzeg kapelusza gładki, ostry, dość długo podwinięty owocnik – powierzchnia: pokryta licznymi łuseczkami [1], matowa owocnik – kolor: kapelusz jasnobrązowy, pokryty łuseczkami w kolorze od ochrowego do ciemnobrązowego [1] owocnik – średnica: 4 – 9(max 10) cm owocnik – wysokość: 5 – 14 cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki wąsko przyrośnięte, szerokie, ostrza blaszek nierówne hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: od różowofioletowego (młode owocniki) do jasnobrązowego, czerwonawobrązowego (starsze owocniki) hymenofor – wysokość: 7 – 8 mm miąższ – kształt: cienki miąższ – kolor: bladożółtobrązowy, bladoróżowofioletowy miąższ – zapach: niewyraźny[1], mdły[2], pietruszki[2,3], przyjemny miąższ – smak: niewyraźny[1], łagodny[2], słodki[3], delikatny trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty lub beczułkowaty, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki), niekiedy szerszy u podstawy, czasami wygięty u dołu, podstawa obrośnięta puszystą grzybnią trzon – powierzchnia: pokryta ciemnymi łuskami ułożonymi pierścieniowato, gładka (powyżej strefy pierścieniowej) trzon – kolor: ochrowy, z ciemnobrązowymi łuseczkami trzon – średnica: 0,8(min 0,5) – 1,6(max 2)[3] cm trzon – wysokość: 5(min 4) – 12(max 16)[3] cm pierścień: nie, strefa pierścieniowa (pochodząca z resztek zasnówki) pochwa: brak osłona: resztki jasnobrązowej osłony dość długo zwisają z brzegu kapelusza [1] |
mleczko: brak gutacja: Ø |
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø reakcje makrochemiczne: KOH (ług potasowy) – zmiana koloru na niewyraźny żółto-oliwkowy [2] |
zmienność: gatunek o w miarę niezmiennym kształcie i barwie higrofaniczność: nie[3] |
wpływ opadów: Ø wpływ światła: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ wiatru: Ø |
podłoże: gleba (najczęściej kwaśna) sposób odżywiania: symbiont terytorium: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, obrzeża lasów, tereny wilgotne, w pobliżu zbiorników wodnych gatunek organizmu sąsiadującego: Brzoza brodawkowata, Brzoza omszona gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Brzoza, Sosna, Buk, Dąb [2] gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie wielkość grupy: kilka owocników kształt grupy: rozproszona |
zarodniki – kształt: eliptyczne, szorstkie, umiarkowanie brodawkowate zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6,5 – 8,5 × 5 – 6 μm wysyp zarodników – kolor: rdzawy, rdzawobrązowy |
opis |
---|
woda: Ø białko: Ø tłuszcze: Ø węglowodany: Ø sole: Ø cukry: Ø błonnik: Ø |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø przeciwutleniacze: Ø |
toksyny: Ø |
pozostałe: Ø |
ciekawostki |
---|
Zasłonak łuseczkowaty to gatunek jadalny, ale jego smak nie należy do najlepszych. Niektóre źródła podają, że nadaje się do spożycia ale po długotrwałej obróbce cieplnej (minum 15 minut gotowania). Zaleca się zbieranie tylko kapeluszy. [4,5] |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
transport |
---|
To gatunek bardzo łatwy w transporcie. |
uprawa |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
handel |
---|
To gatunek niedopuszczony do obrotu. |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
– gotowanie – smażenie – duszenie – marynowanie |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
gatunek podobny: Ø |
cechy odróżniające: Ø |
gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie
1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zas%C5%82onak_%C5%82useczkowaty
2 źródło: https://www.myko.cz/myko-atlas/Cortinarius-pholideus/
3 źródło: https://www.mycodb.fr/fiche.php?genre=Cortinarius&espece=pholideus
4 źródło: https://fermilon.ru/sad-i-ogorod/griby/pautinnik-cheshuychatyy-foto-i-opisanie.html
5 źródło: https://wikigrib.ru/pautinnik-cheshujchatyj/
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 2.0