Zasłonak rudawy
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: pieczarniaki rząd: pieczarkowce rodzina: zasłonakowate |
nazwa polska: Zasłonak rudawy inne nazwy polskie: Zasłonak czerwony, Zasłonak spiczasty nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Cortinarius rubellus synonimy łacińskie: Cortinarius orellanoides (1937), Cortinarius speciosissimus (1953), Cortinarius speciosus (1948), Dermocybe orellanoides (1953) nazwa angielska: Deadly Webcap |
określenie nazwy polskiej: Andrzej Nespiak, 1975 r. pierwsza klasyfikacja: Mordecai Cooke, 1887 r. aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność w kraju: częsty trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje głównie w Europie oraz na zachodnim wybrzeżu Kanady, również w niektórych częściach Ameryki Północnej |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: sierpień – październik |
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od stożkowatego (młode owocniki) do rozłożystego (starsze owocniki), kapelusz ze spiczastym lub zaokrąglonym garbkiem część główna owocnika – kolor: od pomarańczowo-brązowawego, rdzawo-pomarańczowego do cynamonowo-pomarańczowego, rudego, lisiobrązowy |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 3 – 8 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: od podwiniętego (młode owocniki) do prostego lub pofalowanego (starsze owocniki) brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: matowa, delikatnie filcowata lub szorstka, łuskowata (bliżej brzegu), wełnista, włókienkowata powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: blaszki szeroko ustawione, grubawe hymenofor – nasada: blaszki luźno upakowane wokół trzonu, zatokowate hymenofor – kolor: od cynamonowo pomarańczowego do rdzawo brązowawego hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: cienki miąższ – kolor: żółtawy, w trzonie bardziej rdzawo-brązowawy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: zapach rzodkwi (po przekrojeniu), ziemisty miąższ – siła zapachu: słaby miąższ – smak: Ø miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: Ø trzon – typ: centryczny trzon – kształt: od cylindrycznego do wysmukło-maczugowatego, długi, kruchy, najczęściej nieco krzywy, wygięty trzon – struktura wewnętrzna: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: z krętym, zygzakowatym wzorkiem z żółtawej osłony trzon – kolor: kolor kapelusza trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: 0,5 – 1,5(max 2) cm trzon – wysokość: 5 – 10(max 13) cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: tak (tylko młode owocniki) osłona hymenoforu – kształt: pajęczynowa osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: nie, strefa pierścieniowa (resztki zasnówki) pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: kilka owocników kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: symbiont |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba podłoże – właściwości: gleba kwaśna integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy iglaste siedlisko – właściwości: wśród torfowców, miejsca wilgotne forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Świerk, Sosna, Borówka czernica gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: ciemny, brązowawy zarodniki – kształt: okrągławo-eliptyczny zarodniki – powierzchnia: brodawkowata zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 8,5 – 12,3 × 6,5 – 9,2 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
– orellanina |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Orellanina ma długi okres rozwoju i może ujawnić się po 2-3 dni od spożycia. Jest słabo rozpuszczalna w wodzie oraz odporna termicznie – gotowanie, nawet kilkukrotne, suszenie i marynowanie nie usuwają jej. |
objawy zatrucia |
---|
– ból w okolicy nerek – pragnienie – wymioty – ból głowy – zmęczenie – objawy podobne do zwykłej grypy |
leczenie zatrucia |
---|
– dializa nerek |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
– niewydolność nerek i wątroby – śmierć |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Zasłonak cytrynowożółty nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: gęstsze i jaśniejsze blaszki, higrofaniczny |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Zasłonak rudy nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: występuje w lasach liściastych, trzon jaśniejszy |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5