Zasłonak rudawy

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek naziemny
klasa: pieczarniaki
rząd: pieczarkowce
rodzina: zasłonakowate
nazwa polska: Zasłonak rudawy
inne nazwy polskie: Zasłonak czerwony, Zasłonak spiczasty
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Cortinarius rubellus
synonimy łacińskie: Cortinarius orellanoides (1937), Cortinarius speciosissimus (1953), Cortinarius speciosus (1948), Dermocybe orellanoides (1953)

nazwa angielska: Deadly Webcap
określenie nazwy polskiej: Andrzej Nespiak, 1975 r.
pierwsza klasyfikacja: Mordecai Cooke, 1887 r.
aktualna klasyfikacja: Ø
powszechność w kraju: częsty
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje głównie w Europie oraz na zachodnim wybrzeżu Kanady, również w niektórych częściach Ameryki Północnej
sezon: grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – październik
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: kapelusz od stożkowatego (młode owocniki) do rozłożystego (starsze owocniki), kapelusz ze spiczastym lub zaokrąglonym garbkiem
część główna owocnika – kolor: od pomarańczowo-brązowawego, rdzawo-pomarańczowego do cynamonowo-pomarańczowego, rudego, lisiobrązowy
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 3 – 8 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: od podwiniętego (młode owocniki) do prostego lub pofalowanego (starsze owocniki)
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: matowa, delikatnie filcowata lub szorstka, łuskowata (bliżej brzegu), wełnista, włókienkowata
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: blaszki szeroko ustawione, grubawe
hymenofor – nasada: blaszki luźno upakowane wokół trzonu, zatokowate
hymenofor – kolor: od cynamonowo pomarańczowego do rdzawo brązowawego
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ części głównej owocnika:
miąższ – kształt: cienki
miąższ – kolor: żółtawy, w trzonie bardziej rdzawo-brązowawy
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: zapach rzodkwi (po przekrojeniu), ziemisty
miąższ – siła zapachu: słaby
miąższ – smak: Ø
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: od cylindrycznego do wysmukło-maczugowatego, długi, kruchy, najczęściej nieco krzywy, wygięty
trzon – struktura wewnętrzna: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: z krętym, zygzakowatym wzorkiem z żółtawej osłony
trzon – kolor: kolor kapelusza
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: 0,5 – 1,5(max 2) cm
trzon – wysokość: 5 – 10(max 13) cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: tak (tylko młode owocniki)
osłona hymenoforu – kształt: pajęczynowa
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: nie, strefa pierścieniowa (resztki zasnówki)
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: kilka owocników
kształt grupy: Ø
odżywanie:
sposób odżywiania: symbiont
podłoże:
podłoże – rodzaj: gleba
podłoże – właściwości: gleba kwaśna
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy iglaste
siedlisko – właściwości: wśród torfowców, miejsca wilgotne
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Świerk, Sosna, Borówka czernica
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: ciemny, brązowawy
zarodniki – kształt: okrągławo-eliptyczny
zarodniki – powierzchnia: brodawkowata
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 8,5 – 12,3 × 6,5 – 9,2 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
orellanina
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Orellanina ma długi okres rozwoju i może ujawnić się po 2-3 dni od spożycia. Jest słabo rozpuszczalna w wodzie oraz odporna termicznie – gotowanie, nawet kilkukrotne, suszenie i marynowanie nie usuwają jej.
objawy zatrucia
– ból w okolicy nerek
– pragnienie
– wymioty
– ból głowy
– zmęczenie
– objawy podobne do zwykłej grypy
leczenie zatrucia
– dializa nerek
skutki braku leczenia zatrucia
– niewydolność nerek i wątroby
– śmierć
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Ø
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Zasłonak cytrynowożółty
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: gęstsze i jaśniejsze blaszki, higrofaniczny
gatunek podobny:
nazwa polska: Zasłonak rudy
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: występuje w lasach liściastych, trzon jaśniejszy
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5

Prawa autorskie.