Zasłonak rudawy
kategoria: grzyb rodzina: zasłonakowate |
nazwa polska: Zasłonak rudawy inne nazwy polskie: Zasłonak czerwony, Zasłonak spiczasty nazwa łacińska: Cortinarius rubellus inne nazwy łacińskie: Cortinarius orellanoides (1937), Cortinarius speciosissimus (1953), Cortinarius speciosus (1948), Dermocybe orellanoides (1953) |
autor nazwy polskiej: Andrzej Nespiak, 1975 r. pierwsza klasyfikacja: Ø aktualna klasyfikacja: Ø |
powszechność: sporadyczny ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø |
handel: Ø |
zastosowanie ogólne: TRUJĄCY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
okres występowania: sierpień – październik okres maksymalny: Ø – Ø |
gatunek wieloletni: Ø uprawa: Ø |
opis |
---|
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty owocnik – kształt: kapelusz od stożkowatego (młode owocniki) do rozłożystego (starsze owocniki), kapelusz ze spiczastym lub zaokrąglonym garbkiem, brzeg kapelusza od podwiniętego (młode owocniki) do prostego lub pofalowanego (starsze owocniki) owocnik – powierzchnia: matowa, delikatnie filcowata lub szorstka, łuskowata (bliżej brzegu), wełnista, włokienkowata owocnik – kolor: od pomarańczowo-brązowawego, rdzawo-pomarańczowego do cynamonowo-pomarańczowego, rudego, lisiobrązowy owocnik – średnica: 3 – 8 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – kształt: blaszki szeroko ustawione, grubawe hymenofor – nasada: blaszki luźno upakowane wokół trzonu, zatokowate hymenofor – kolor: od cynamonowo-pomarańczowego do rdzawo-brązowawego hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm trzon – typ: centryczny trzon – kształt: od cylindrycznego do wysmukło-maczugowatego, długi, pajęczynowa zasnówka (tylko młode owocniki), kruchy, najczęściej nieco krzywy trzon – powierzchnia: z krętym, zygzakowatym wzorkiem z żółtawej osłony trzon – kolor: kolor kapelusza trzon – średnica: 0,6 – 1(2) cm trzon – wysokość: 5 – 8(13) cm miąższ – kształt: cienki miąższ – kolor: żółtawy, w trzonie bardziej rdzawo-brązowawy miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: słaby zapach rzodkwi (po przekrojeniu), ziemisty miąższ – smak: Ø pierścień: strefa pierścieniowa, resztki zasnówki pochwa: Ø mleczko: brak gutacja: Ø higrofaniczność: Ø podłoże: gleba (kwaśna) sposób odżywiania: symbiont terytorium: lasy iglaste, wśród torfowców, miejsca wilgotne gatunek organizmu sąsiadującego: Świerk, Sosna, Borówka czernica gatunek organizmu będącego podłożem: Ø gatunek organizmu tworzącego symbiozę mikoryzową: Ø gatunek organizmu będącego żywicielem: Ø występowanie: w grupie (po kilka owocników) zarodniki – kształt: okrągławo-eliptyczne, brodawkowate zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 8,5 – 11,5(12,3) × 6,5 – 9(9,2) μm wysyp zarodników – kolor: ciemny, brązowawy |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
uwagi |
---|
Ø |
właściwości lecznicze |
---|
Ø |
toksyny |
---|
– orellanina |
Orellanina ma długi okres rozwoju i może ujawnić się nawet 2-3 tygodnie od spożycia. Jest słabo rozpuszczalna w wodzie oraz odporna termicznie – gotowanie, nawet kilkukrotne, suszenie i marynowanie nie usuwają jej. |
objawy zatrucia |
---|
– ból w okolicy nerek – pragnienie – wymioty – ból głowy – zmęczenie – objawy podobne do zwykłej grypy |
leczenie zatrucia |
---|
– dializa nerek |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
– niewydolność nerek i wątroby – śmierć |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
wartości odżywcze |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
zapiski i ciekawostki historyczne | bibliografia |
---|---|
Ø | Ø |
gatunek podobny | cechy odróżniające |
---|---|
Zasłonak cytrynowożółty | gęstsze i jaśniejsze blaszki, higrofaniczny |
Zasłonak rudy | występuje w lasach liściastych, trzon jasniejszy |
galeria przedstawiająca gatunki podobne, łatwe do pomylenia (o zbliżonym kształcie, kolorze)
Ø
przypisy i bibliografia