Zasłonak zielony
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek naziemny | klasa: pieczarniaki rząd: gołąbkowce rodzina: zasłonakowate |
nazwa polska: Zasłonak zielony inne nazwy polskie: Zasłonak wątpliwy, Zasłonak oliwkowoochrowy nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Cortinarius venetus synonimy łacińskie: Agaricus raphanoides (1821), Agaricus venetus (1818), Cortinarius venetus var. minor (1953), Cortinarius venetus var. montanus (1970), Cortinarius venetus var. venetus (1838), Cortinarius venetus var. viridis (2005), Dermocybe veneta (1915) nazwa angielska: Ø |
określenie nazwy polskiej: Andrzej Nespiak, 1975 r. pierwsza klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1821 r. aktualna klasyfikacja: Elias Magnus Fries, 1838 r. |
powszechność w kraju: sporadyczny trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje w Europie i Kanadzie |
sezon: grzyb jesienny okres występowania: sierpień – październik |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do łukowatego, płaskiego, z tępym garbem lub lekko wklęsły (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: od żółtozielonego lub oliwkowego (młode owocniki) do oliwkowobrązowego (starsze owocniki) |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 1,5 – 7 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: Ø brzeg – kolor: jaśniejszy, oliwkowożółty brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: pilśniowata powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: blaszki szerokie hymenofor – nasada: blaszki szeroko do trzonu przyrośnięte hymenofor – kolor: od oliwkowozielonego (młode owocniki) do rdzawobrązowego (starsze owocniki) hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: ostrza jaśniejsze, jednolicie ubarwione ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: Ø miąższ – kolor: od białawego (w stanie suchym) do oliwkowoszarego (w stanie wilgotnym) miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: rzodkiewkowy, mdły miąższ – siła zapachu: słaby miąższ – smak: łagodny lub gorzki, cierpki miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: walcowaty, kruchy, często zakrzywiony trzon – struktura wewnętrzna: od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki) trzon – powierzchnia: podłużnie pokryta siarkowożółtymi, brązowymi włókienkami, sucha trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: 0,5 – 1 cm trzon – wysokość: 3 – 8 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: maczugowaty podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: tak resztki osłony – typ: zasnówka (tylko młode owocniki) resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: Ø wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: symbiont |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: gleba podłoże – właściwości: gleba wapienna, gliniasta integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy iglaste siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Jodła, Świerk, Sosna, Buk(rzadko), Lipa(rzadko), Dąb(rzadko) gatunek będący podłożem: Ø gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: rdzawo brązowy zarodniki – kształt: jajowaty, prawie okrągły zarodniki – powierzchnia: średnio brodawkowata zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 6 – 8 × 5,5 – 6 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5