Ziarnówka ochrowożółta

kategoria: grzybrodzina: incertae sedis
nazwa polska: Ziarnówka ochrowożółta
inne nazwy polskie: Ziarnówka mieniąca
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Cystoderma amianthinum
synonimy łacińskie: Agaricus amianthinus (1772), Agaricus rugosoreticulatum (1879), Armillaria amianthina (1923), Armillaria rugosoreticulata (1933), Cystoderma amianthinum (1927), Cystoderma amianthinum (1945), Cystoderma rugosoreticulatum (1978), Lepiota amianthina (1879), Lepiota amianthina (1929), Lepiota granulosa (1871), Lepiota rugosoreticulata (1891), Mastocephalus amianthinus (1891)
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Giovanni Antonio Scopoli, 1772 r.
aktualna klasyfikacja: Victor Fayod, 1889 r.
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb naziemny
powszechność w kraju: pospolity
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
zasięg na świecie: szeroko rozprzestrzeniona w Ameryce Północnej i Europie, występuję także w Japonii, na dalekim wschodzie Rosji, Australii i na niektórych wyspach [1]
sezon: grzyb letni, grzyb jesienny
okres występowania: sierpień – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty
owocnik – kształt: kapelusz od stożkowatego, półkolistego (młode owocniki) do łukowatego, płaskiego z niewielkim garbkiem (starsze owocniki), brzeg ostry z resztkami osłony
owocnik – powierzchnia: promieniście pomarszczona, sucha, ziarenkowata, od drobno omączonej (młode owocniki) do nagiej (starsze owocniki)
owocnik – kolor: od  bladożółtego (młode owocniki) do ochrowego i złoto-ochrowego (starsze owocniki), spotykane są owocniki o skrajnych kolorach od białego do rdzawo-czerwonego
owocnik – średnica: 1,5 – 5 cm
owocnik – wysokość: Ø – Ø cm
hymenofor – typ: blaszkowaty
hymenofor – kształt: blaszki gęsto ustawione
hymenofor – nasada: blaszki przy trzonie nieco wykrojone [1], wykrojone do przyrośniętych
hymenofor – kolor: od białego (młode owocniki) do ochrowo-żółtawego (starsze owocniki)
hymenofor – wysokość: Ø – 4 mm
miąższ – kształt: od miękkiego (w kapeluszu) do twardego (w trzonie) [1], cienki
miąższ – kolor: żółtawy[1], pomarańczowo-żółty
miąższ – zapach: nieprzyjemny, ziemisty [1], duszący
miąższ – smak: łagodny
trzon – występowanie: tak
trzon – typ: centryczny
trzon – kształt: łamliwy, walcowaty, w dolnej części zgrubiały, czasami zakrzywiony, od pełnego (młode owocniki) do pustego (starsze owocniki)
trzon – powierzchnia: naga (powyżej pierścienia), pokryta odstającymi łuskami (poniżej pierścienia)
trzon – kolor: kolor kapelusza
trzon – średnica: 2 – 5(max 7) mm
trzon – wysokość: 4 – 7 cm
osłona typ: częściowa
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: tak, resztki osłony zwisają na brzegach kapelusza w postaci kosmków [1], pierścień
pierścień występowanie: tak
pierścień kształt: mały, wznoszący się pierścień, gruzełkowato-kosmkowaty [1], strzępiasty, wyraźny, niezbyt trwały
pierścień kolor: białawy
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: nie
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: nie
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: gleba
terytorium: lasy iglaste, lasy mieszane, polany, miejsca świetliste, wśród mchów, traw, w zaroślach, na wrzosowiskach, pastwiskach, miejsca wilgotne
gatunek sąsiadujący: Sosna, Świerk, Buk
gatunek będący podłożem: Ø
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: pojedynczo lub w grupie (częściej w grupie)
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: gatunek ten potrafi tworzyć czarcie kręgi
zarodniki:
zarodniki – kształt: elipsoidalne, gładkie
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 4 – 6 × 3 – 4 μm
wysyp zarodników – kolor: biały, kremowy
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o zmiennej barwie
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: nie, niehigrofaniczny
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: Ø
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: zmiana koloru na rdzawoczerwony na powierzchni kapelusza
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Na grzybni Ziarnówki ochrowożółtej występuje bardzo rzadki pasożyt grzybowy. Tworzy on własne kapeluszowe owocniki, których dolna część jest trzonem utworzonym z grzybni ziarnówki a górny odcinek trzonu i kapelusz są już gatunkiem Squamanita paradoxa.
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Ziarnówka górska
cechy odróżniające: charakterystyczny, duży i trwały pierścień
gatunek podobny: Ziarnówka żółtawa
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

1 źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Ziarn%C3%B3wka_ochrowo%C5%BC%C3%B3%C5%82ta

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.