Żółciak siarkowy

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: żagwiowce
rodzina: Laetiporaceae
nazwa polska: Żółciak siarkowy
inne nazwy polskie: Grzyb siarkowy, Huba siarkowa, Huba żółta, Żagiew Rostafińskiego, Żagiew topolowa
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Laetiporus sulphureus
synonimy łacińskie: Agaricus speciosus (1755), Boletus citrinus (1791), Boletus imbricatus (1788), Boletus sulphureus (1789), Ceriomyces aurantiacus (1888), Cladomeris casearius (1886), Daedalea imbricata (1821), Grifola sulphurea (1934), Leptoporus casearius (1888), Leptoporus imbricatus (1888), Polypilus imbricatus (1882), Sistotrema sulphureum (1804), Stereum speciosum (1871), Sulphurina sulphurea (1942)

nazwa angielska: Crab-of-the-woods, Sulphur polypore, Sulphur shelf, Chicken-of-the-woods
określenie nazwy polskiej: Stanisław Domański, 1967 r.
pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1789 r.
aktualna klasyfikacja: William Alphonso Murrill, 1920 r.
powszechność w kraju: pospolity
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny
okres występowania: kwiecień – październik
zastosowanie ogólne: JADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø
kategoria smaku:
 jadalny dobrej jakości
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: hubiasty rurkowaty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: od bulwowatego (młode owocniki) do wachlarzowatego, półkulistego (starsze owocniki),  nieregularnie zdeformowane, grubo-mięsisty, przyrośnięty bokiem do drzewa
część główna owocnika – kolor: od siarkowożółtego do pomarańczowego (często z różowym odcieniem), z wiekiem blednie, morelowy, cytrynowy
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 5 – 50 cm
owocnik – wysokość: 2 – 5 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: nieregularny, falisty, podwinięty, rzadziej ostry
brzeg – kolor: jaśniejszy, cytrynowy
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: pagórkowata, nierówna, promieniście pomarszczona, matowa, zamszowa
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: rurki krótkie
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: siarkowożółty
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: 1,5 – 5 mm
integralność hymenoforu z miąższem:  nieoddzielający się od miąższu
ujście hymenoforu – kształt: ujścia rurek bardzo drobne
ujście hymenoforu – kolor: od siarkowo-żółtego (młode owocniki) do ochrowo-żółtego (starsze owocniki)
ujście hymenoforu – wymiary: 0,2 – 0,3 mm
miąższ części głównej owocnika:
miąższ – kształt: od miękkiego, soczystego (młode owocniki) do kruchego (starsze owocniki)
miąższ – kolor: od białawego (młode owocniki) do kremowo-żółtego (starsze owocniki)
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: grzybowy, nie do końca przyjemny
miąższ – siła zapachu: Ø
miąższ – smak: przyjemny, nieco kwaśny (starsze owocniki)
miąższ – siła smaku: Ø
miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm
trzon:
trzon – występowanie: tak lub nie
trzon – typ: ekscentryczny
trzon – kształt: Ø
trzon – struktura wewnętrzna: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie
zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: od kilku do kilkunastu owocników
kształt grupy: dachówkowato, jeden nad drugim
odżywanie:
sposób odżywiania: pasożyt
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno
podłoże – właściwości: drewno drzew liściastych (bardzo rzadko iglastych)
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: parki, sady, ogrody, lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste(bardzo rzadko)
siedlisko – właściwości: Ø
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Dąb, Brzoza, Wierzba, Robinia, Topola, Olcha, Klon, drzewa owocowe
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
okres występowania: kwiecień – październik
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: od jasnożółtego do białego
zarodniki – kształt: od jajowatego do owalnego lub łezkowatego, posiadają ostro zakończoną podstawę i krople w środku
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: bezbarwne
zarodniki – wymiary: 5 – 6,5 × 3,5 – 4,5 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
To gatunek łatwy w transporcie.
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Jadalne są tylko młode owocniki po odpowiednim przygotowaniu. Polega ono na płukaniu, obgotowaniu minimum 10 minut i odlaniu wody. Dopiero tak przegotowane owocniki grzybów można dalej przetwarzać (np. smażyć).
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Żółciak siarkowy to groźny grzyb chorobotwórczy atakujący drzewa osłabione, jak w w pełni zdrowe. Opanowane przez niego drzewo ginie w ciągu kilku lat. Powoduje intensywną Brunatną zgniliznę drewna.
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Ø
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: Ø
Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5

Prawa autorskie.