Żółciak siarkowy
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: pieczarniaki rząd: żagwiowce rodzina: Laetiporaceae |
nazwa polska: Żółciak siarkowy inne nazwy polskie: Grzyb siarkowy, Huba siarkowa, Huba żółta, Żagiew Rostafińskiego, Żagiew topolowa nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Laetiporus sulphureus synonimy łacińskie: Agaricus speciosus (1755), Boletus citrinus (1791), Boletus imbricatus (1788), Boletus sulphureus (1789), Ceriomyces aurantiacus (1888), Cladomeris casearius (1886), Daedalea imbricata (1821), Grifola sulphurea (1934), Leptoporus casearius (1888), Leptoporus imbricatus (1888), Polypilus imbricatus (1882), Sistotrema sulphureum (1804), Stereum speciosum (1871), Sulphurina sulphurea (1942) nazwa angielska: Crab-of-the-woods, Sulphur polypore, Sulphur shelf, Chicken-of-the-woods |
określenie nazwy polskiej: Stanisław Domański, 1967 r. pierwsza klasyfikacja: Jean Baptiste François Pierre Bulliard, 1789 r. aktualna klasyfikacja: William Alphonso Murrill, 1920 r. |
powszechność w kraju: pospolity trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: Ø kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: Ø historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą |
sezon: grzyb wiosenny, letni, jesienny okres występowania: kwiecień – październik |
zastosowanie ogólne: JADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: jadalny dobrej jakości smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: bardzo łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: hubiasty rurkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: od bulwowatego (młode owocniki) do wachlarzowatego, półkulistego (starsze owocniki), nieregularnie zdeformowane, grubo-mięsisty, przyrośnięty bokiem do drzewa część główna owocnika – kolor: od siarkowożółtego do pomarańczowego (często z różowym odcieniem), z wiekiem blednie, morelowy, cytrynowy |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 5 – 50 cm owocnik – wysokość: 2 – 5 cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: nieregularny, falisty, podwinięty, rzadziej ostry brzeg – kolor: jaśniejszy, cytrynowy brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: pagórkowata, nierówna, promieniście pomarszczona, matowa, zamszowa powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: rurkowy hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: rurki krótkie hymenofor – nasada: Ø hymenofor – kolor: siarkowożółty hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: 1,5 – 5 mm integralność hymenoforu z miąższem: nieoddzielający się od miąższu ujście hymenoforu – kształt: ujścia rurek bardzo drobne ujście hymenoforu – kolor: od siarkowo-żółtego (młode owocniki) do ochrowo-żółtego (starsze owocniki) ujście hymenoforu – wymiary: 0,2 – 0,3 mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: od miękkiego, soczystego (młode owocniki) do kruchego (starsze owocniki) miąższ – kolor: od białawego (młode owocniki) do kremowo-żółtego (starsze owocniki) miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: grzybowy, nie do końca przyjemny miąższ – siła zapachu: Ø miąższ – smak: przyjemny, nieco kwaśny (starsze owocniki) miąższ – siła smaku: Ø miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak lub nie trzon – typ: ekscentryczny trzon – kształt: Ø trzon – struktura wewnętrzna: Ø trzon – powierzchnia: Ø trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: Ø trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: Ø – Ø cm trzon – wysokość: Ø – Ø cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: Ø podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: gatunek o nieco zmiennym kształcie zmienność koloru: gatunek o nieco zmiennej barwie |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: w grupie wielkość grupy: od kilku do kilkunastu owocników kształt grupy: dachówkowato, jeden nad drugim |
odżywanie: |
sposób odżywiania: pasożyt |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno podłoże – właściwości: drewno drzew liściastych (bardzo rzadko iglastych) integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: parki, sady, ogrody, lasy liściaste, lasy mieszane, lasy iglaste(bardzo rzadko) siedlisko – właściwości: Ø forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Dąb, Brzoza, Wierzba, Robinia, Topola, Olcha, Klon, drzewa owocowe gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: owocniki jednoroczne długość życia: Ø okres występowania: kwiecień – październik pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: od jasnożółtego do białego zarodniki – kształt: od jajowatego do owalnego lub łezkowatego, posiadają ostro zakończoną podstawę i krople w środku zarodniki – powierzchnia: gładka zarodniki – kolor: bezbarwne zarodniki – wymiary: 5 – 6,5 × 3,5 – 4,5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Ø |
etymologia |
---|
Ø |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
To gatunek łatwy w transporcie. |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Jadalne są tylko młode owocniki po odpowiednim przygotowaniu. Polega ono na płukaniu, obgotowaniu minimum 10 minut i odlaniu wody. Dopiero tak przegotowane owocniki grzybów można dalej przetwarzać (np. smażyć). |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Żółciak siarkowy to groźny grzyb chorobotwórczy atakujący drzewa osłabione, jak w w pełni zdrowe. Opanowane przez niego drzewo ginie w ciągu kilku lat. Powoduje intensywną Brunatną zgniliznę drewna. |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Ø nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5