Żylak trzęsakowaty

kategoria: grzyb
wielkość: wielkoowocnikowy
typ ogólny: gatunek nadrzewny
klasa: pieczarniaki
rząd: żagwiowce
rodzina: strocznikowate
nazwa polska: Żylak trzęsakowaty
inne nazwy polskie: troczek kisielcowaty, Stroczek trzęsidłowaty, Stroczek trzęśliwy, Strocznik trzęsakowaty, Stroszek trzęsakowy, Stroszek trzęśliwy
nazwy potoczne: Ø
nazwa łacińska: 
Phlebia tremellosa
synonimy łacińskie: Merulius imbricatus (1955), Merulius tremellosus (1794), Phlebia tremellosa (1984), Sesia tremellosa (1891), Xylomyzon tremellosum (1825)

nazwa angielska: Jelly Rot
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r.
pierwsza klasyfikacja: Heinrich Adolf Schrader, 1794 r.
aktualna klasyfikacja: Karen Nakasone oraz Harold Burdsall, 1984 r.
powszechność w kraju: powszechny
trend liczebności w kraju: Ø
ochrona prawna: 
brak ochrony gatunkowej
kategoria zagrożenia: 
Ø
sugestia dotycząca ochrony: Ø

historia ochrony: Ø
zasięg na świecie: występuje w Ameryce Północnej i Środkowej, Europie, Azji, Afryce Północnej, ale zanotowano go także na południu Indii i w Australii [1]
sezon: grzyb całoroczny
okres występowania: styczeń – grudzień
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: umiarkowanie trudne
cechy wyróżniające: Ø
opis
typ owocnika:
owocnik – typ: rozpostarto-odgięty
część główna owocnika:
część główna owocnika – kształt: nieregularny, od półkolistego (młode owocniki) do rozpostarto-odgiętego (starsze owocniki), do podłoża przyrasta bokiem, tworzy  wachlarzowate, półkoliste, muszlowate płaty o falistych, kapelusze odstają od podłoża na 2 – 4 cm [3]
część główna owocnika – kolor: od białawego do żółtopomarańczowego
wymiary owocnika:
owocnik – średnica: 1 – 12 cm
owocnik – wysokość: Ø – 3 cm
brzeg części głównej owocnika:
brzeg – kształt: ostry, brzeg podwinięty, nieco prześwitujący [3]
brzeg – kolor: Ø
brzeg – szerokość: Ø
powierzchnia części głównej:
powierzchnia – kształt: górna – owłosiona, szorstka, omszona
powierzchnia – wzór: Ø
integralność skórki z miąższem: Ø
powierzchnia – tendencja do pękania: Ø
hymenofor:
hymenofor – typ: rurkowy
hymenofor – ulokowanie: Ø
hymenofor – kształt: nieregularne dołki, labirynty, siateczkowaty, nieregularnie porowaty
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: żółtoochrowy, różowy lub rdzawobrunatny [1], od pomarańczowego do ciemnopomarańczowego [2]
hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
integralność hymenoforu z miąższem: Ø
ujście hymenoforu – kształt: Ø
ujście hymenoforu – kolor: Ø
ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm
miąższ części głównej owocnika:
miąższ – kształt: od miękkiego i galaretowatego (młode owocniki) do elastycznego, gumowatego, mięsistego, woskowatego (starsze owocniki)
miąższ – kolor: od białawego do pomarańczowożółtego
miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
miąższ – zapach: Ø
miąższ – siła zapachu: słaby
miąższ – smak: Ø
miąższ – siła smaku: słaby
miąższ – grubość w części głównej: 2 – 5 mm
trzon:
trzon – występowanie: nie
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – struktura wewnętrzna: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – tendencja do pękania: Ø
trzon – wzór na powierzchni: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
integralność trzonu z częścią główną: Ø
podstawa trzonu – kształt: Ø
podstawa trzonu – powierzchnia: Ø
podstawa trzonu – kolor: Ø
osłona:
osłona – występowanie: Ø
osłona – typ: Ø
osłona – kształt: Ø
osłona – kolor: Ø
osłona – pozostałość: Ø
resztki osłony na powierzchni części głównej:
resztki osłony – występowanie: Ø
resztki osłony – typ: Ø
resztki osłony – kształt: Ø
resztki osłony – rozmieszczenie: Ø
resztki osłony – trwałość: Ø
resztki osłony – kolor: Ø
resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm
osłona hymenoforu:
osłona hymenoforu – występowanie: Ø
osłona hymenoforu – kształt: Ø
osłona hymenoforu – trwałość: Ø
osłona hymenoforu – kolor: Ø
pierścień:
pierścień – występowanie: Ø
pierścień – kształt: Ø
pierścień – trwałość: Ø
pierścień – kolor: Ø
pierścień – wysokość: Ø – Ø mm
integralność pierścienia z trzonem: Ø
pochwa:
pochwa – występowanie: Ø
pochwa – kształt: Ø
pochwa – kolor: Ø
pochwa – średnica: Ø – Ø cm
pochwa – wysokość: Ø – Ø cm
mleczko:
mleczko – występowanie: Ø
mleczko – kolor: Ø
mleczko – smak: Ø
mleczko – gęstość: Ø
mleczko – obfitość: Ø
gutacja:
gutacja – występowanie: Ø
gutacja – kolor: Ø
gutacja – obfitość: Ø
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
reakcje makro-chemiczne:
KOH (wodorotlenek potasu): Ø
NaOH (wodorotlenek sodu): Ø
FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø
C6H5OH (fenol): Ø
NH40H (woda amoniakalna): Ø
C6H5NH2 (anilina): Ø
AgNO3 (azotan srebra): Ø
nalewka gwajakowa: Ø
inne odczynniki: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ światła: Ø
występowanie:
występowanie – typ: w grupie
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: dachówkowato
odżywanie:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże:
podłoże – rodzaj: drewno
podłoże – właściwości: pniaki, kłody , opadłe gałęzie drzew liściastych, bardzo rzadko iglastych
integralność owocnika z podłożem: Ø
siedlisko:
terytorium ogólne: lasy liściaste, parki, sady, ogrody, przy drogach, nad rzekami
siedlisko – właściwości: miejsca wilgotne
forma terenu: Ø
gatunek towarzyszący:
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Buk, Olsza szara, Brzoza brodawkowata, Leszczyna, Dąb, Sosna(rzadko)
gatunek tworzący symbiozę: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
okres rozwoju:
czas życia: Ø
długość życia: Ø
okres występowania: Ø – Ø
pora wzrostu: Ø
hymenium:
hymenium – opis: Ø
zarodniki:
wysyp zarodników – kolor: białawy
zarodniki – kształt: walcowate w kształcie kiełbaski
zarodniki – powierzchnia: gładka
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 3,5 – 4,5 × 1 – 2 μm
wartość energetyczna:
owocniki surowe: Ø
owocniki suszone: Ø
wartości odżywcze:
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
pozostałe: Ø
informacje
ciekawostki
W mieście Kaiyuan w prowincji Liaoning w Chinach z Żylaka trzęsakowatego przyrządza się bulion oraz naleśniki.
etymologia
Nazwa łacińska tego gatunku to Phlebia tremellosa, gdzie Phlebia oznacza “żyły”, a tremellosa oznacza “drżenie”.
odmiany i formy
Ø
uprawa
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
robaczywienie
Ø
handel
Ø
uwagi ogólne
Ø
właściwości prozdrowotne
Żylak trzęsakowaty zawiera:
– kwas merulinowy (A, B i C) – substancję o działaniu bakteriobójczym
– merulidial mający własności bakteriobójcze, grzybobójcze, imunostymulujace i przeciwnowotworowe [1]
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych
Ø
historyczne zastosowanie w celach leczniczych
Ø
toksyny
Ø
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
uwagi w zastosowaniu kulinarnym
Ø
przepisy kulinarne
Ø
choroby grzybowe
Żylak trzęsakowaty powoduje białą zgniliznę drewna. [1]
zapobieganie chorobom grzybowym
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie inne
Ø
inne zastosowanie historyczne
Ø
zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
mapa występowania

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

gatunki podobne
gatunek podobny:
nazwa polska: Żylak promienisty
nazwa łacińska: Ø
zastosowanie ogólne: Ø
cechy odróżniające: owocniki zazwyczaj rozpostarte, nie tworzy tak wyraźnie labiryntowatego hymenoforu, bardziej pomarańczowa barwa
[1] źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBylak_trz%C4%99sakowaty
[2] źródło: https://nagrzyby.pl/atlas?id=556
[3] źródło: https://grzyby.pl/gatunki/Phlebia_tremellosa.htm

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5

Prawa autorskie.