Żylak wielobarwny

kategoria: grzybrodzina: strocznikowate
nazwa polska: Żylak wielobarwny
inne nazwy polskie: Żylak kosmaty, Żylak pomarańczowy, Żylak ukośny
nazwy zwyczajowe: Ø
nazwa łacińska: Phlebia mellea
synonimy łacińskie: Auricularia aurantiaca, Hydnum carneum, Irpex carneus, Merulius fulvus, Merulius merismoides, Phlebia aurantiaca, Phlebia aurantiaca, Phlebia cinnabarina, Phlebia contorta, Phlebia kriegeriana, Phlebia merismoides, Radulum carneum, Sistotrema carneum
określenie nazwy polskiej: Ø
pierwsza klasyfikacja: Ø
aktualna klasyfikacja: Ø
kategoria wielkości: grzyb wielkoowocnikowytyp ogólny: grzyb nadrzewny
powszechność w kraju: rzadki
ochrona prawna: 
Ø
kategoria zagrożenia: 
E – wymierające, krytycznie zagrożone
zasięg na świecie: Ø
sezon: grzyb letni, jesienny
okres występowania: czerwiec – listopad
czas życia: owocniki jednoroczne
długość życia: Ø
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY
zastosowanie ogólne w stanie surowym:
 Ø
kategoria smaku:
 Ø
smak ogólny: Ø
zapach ogólny: Ø
wyjątki zastosowania:
 Ø
trudność identyfikacji: bardzo łatwe
cechy wyróżniające: Ø
opis główny:
owocnik – typ: rozpostarty
owocnik – kształt: owocniki skorupiaste, poduchowate, płożący się, płasko rozpostarty lub rzadziej lekko odgięty, owocnik słabo przyrośnięty do podłoża, brzegi frędzelkowate, szczeciniaste, strzępiaste
owocnik – powierzchnia: pomarszczona, żyłkowata, pofałdowana, często brodawkowata
owocnik – kolor: od białego do szaro-różowego
owocnik – średnica: Ø – Ø cm
owocnik – wysokość: Ø – 1 cm
hymenofor – typ: Ø
hymenofor – kształt: pokrywa całą powierzchnię owocnika, rozwidla się promieniście
hymenofor – nasada: Ø
hymenofor – kolor: Ø
hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm
miąższ – kształt: woskowaty, żelatynowaty, galaretowaty, chrząstkowaty
miąższ – kolor: Ø
miąższ – zapach: brak
miąższ – smak: brak
trzon – występowanie: Ø
trzon – typ: Ø
trzon – kształt: Ø
trzon – powierzchnia: Ø
trzon – kolor: Ø
trzon – średnica: Ø – Ø cm
trzon – wysokość: Ø – Ø cm
osłona typ: Ø
osłona kształt: Ø
osłona pozostałość: Ø
pierścień występowanie: Ø
pierścień kształt: Ø
pierścień kolor: Ø
pierścień wysokość: Ø – Ø mm
pochwa występowanie: Ø
pochwa kształt: Ø
pochwa kolor: Ø
pochwa wysokość: Ø – Ø cm
mleczko – występowanie: Ø
mleczko kolor: Ø
mleczko smak: Ø
mleczko gęstość: Ø
mleczko obfitość: Ø
gutacja występowanie: Ø
gutacja kolor: Ø
odżywianie i biotop:
sposób odżywiania: saprotrof
podłoże: drewno (próchniejące drewno drzew głównie iglastych, bardzo rzadko liściastych)
terytorium: lasy iglaste, częściej tereny górzyste
gatunek sąsiadujący: Ø
gatunek będący podłożem: Świerk, Jodła, bardzo rzadko: Buk, Topola osika
gatunek tworzący symbiozę mikoryzową: Ø
gatunek będący żywicielem: Ø
wielkość występowania:
występowanie typ: Ø
wielkość grupy: Ø
kształt grupy: Ø
zarodniki:
zarodniki – kształt: cylindryczne, wygięte, o gładkiej powierzchni
zarodniki – kolor: Ø
zarodniki – wymiary: 4,5 – 6,5 × 1,5 – 2,5 μm
wysyp zarodników – kolor: biały
zmienność ogólna:
zmienność kształtu: Ø
zmienność koloru: Ø
wpływ czynników przyrodniczych:
wpływ opadów: Ø
wpływ światła: Ø
wpływ temperatury: Ø
wpływ wiatru: Ø
zmiana koloru po uszkodzeniu:
hymenofor: Ø
miąższ: nie
trzon: Ø
reakcje makrochemiczne:
KOH/NaOH: Ø
FeSO4: Ø
C6H5OH: Ø
NH40H: Ø
C6H5NH2: Ø
AgNO3: Ø
gwajak: Ø
inne odczynniki: Ø
wartości odżywcze:
wartość energetyczna: Ø
woda: Ø
białko: Ø
tłuszcze: Ø
węglowodany: Ø
sole: Ø
cukry: Ø
błonnik: Ø
witaminy: Ø
minerały: Ø
kwasy: Ø
przeciwutleniacze: Ø
pozostałe: Ø
ciekawostki
Ø
etymologia
Ø
odmiany i formy
Ø
uwagi
Ø
robaczywienie
Ø
właściwości prozdrowotne
Ø
transport
Ø
przechowywanie
Ø
uprawa
Ø
przygotowanie w celach leczniczych
Ø
spożycie w celach leczniczych
Ø
handel
Ø
toksyny
Ø
objawy zatrucia
Ø
leczenie zatrucia
Ø
skutki braku leczenia zatrucia
Ø
choroby grzybowe
Ø
zwalczanie chorób grzybowych
Ø
zastosowanie kulinarne
Ø
przepisy kulinarne
Ø

mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)

zapiski i ciekawostki historyczne
Ø
gatunek podobny: Żylak trzęsakowaty
cechy odróżniające: Ø

gatunki podobne i cechy pozwalające na odróżnienie

Ø

przypisy i bibliografia

Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 3.0

Prawa autorskie.