Żyłkoblaszka wklęsłokapeluszowa
kategoria: grzyb wielkość: wielkoowocnikowy typ ogólny: gatunek nadrzewny | klasa: Agaricomycetes/Basidiomycetes rząd: Agaricales rodzina: Tricholomataceae |
nazwa polska: Żyłkoblaszka wklęsłokapeluszowa inne nazwy polskie: Ø nazwy potoczne: Ø nazwa łacińska: Delicatula integrella synonimy łacińskie: Agaricus integrellus (1801), Agaricus integrellus (1800), Delicatula bagnolensis (1926), Mycena integrella (1821), Omphalia integrella (1871) nazwa angielska: Ø |
określenie nazwy polskiej: Władysław Wojewoda, 2003 r. pierwsza klasyfikacja: Christiaan Hendrik Persoon, 1800 r. aktualna klasyfikacja: Victor Fayod, 1889 r. |
powszechność w kraju: sporadyczny trend liczebności w kraju: Ø ochrona prawna: brak ochrony gatunkowej kategoria zagrożenia: Ø sugestia dotycząca ochrony: gatunek warty objęcia ochroną historia ochrony: Ø |
zasięg na świecie: występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą |
sezon: grzyb letni, jesienny okres występowania: czerwiec – grudzień |
zastosowanie ogólne: NIEJADALNY zastosowanie ogólne w stanie surowym: Ø kategoria smaku: Ø smak ogólny: Ø zapach ogólny: Ø wyjątki zastosowania: Ø |
trudność identyfikacji: łatwe cechy wyróżniające: Ø |
opis |
typ owocnika: |
owocnik – typ: kapeluszowy blaszkowaty |
część główna owocnika: |
część główna owocnika – kształt: kapelusz od półkolistego (młode owocniki) do rozpostartego, wywiniętego (starsze owocniki) część główna owocnika – kolor: od białego (młode owocniki) do nieco żółtawego (starsze owocniki), prześwitujący |
wymiary owocnika: |
owocnik – średnica: 0,3 – 1,5 cm owocnik – wysokość: Ø – Ø cm |
brzeg części głównej owocnika: |
brzeg – kształt: ostry, ząbkowany brzeg – kolor: Ø brzeg – szerokość: Ø |
powierzchnia części głównej: |
powierzchnia – kształt: gładka, sucha, jedwabista powierzchnia – wzór: Ø integralność skórki z miąższem: Ø powierzchnia – tendencja do pękania: Ø |
hymenofor: |
hymenofor – typ: blaszkowaty hymenofor – ulokowanie: Ø hymenofor – kształt: blaszki bardzo rzadkie, słabo wykształcone, nieco żyłkowate hymenofor – nasada: blaszki przyrośnięte, łukowato zbiegające na trzon hymenofor – kolor: biały hymenofor – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø hymenofor – wysokość: Ø – Ø mm integralność hymenoforu z miąższem: Ø ujście hymenoforu – kształt: Ø ujście hymenoforu – kolor: Ø ujście hymenoforu – wymiary: Ø – Ø mm |
miąższ części głównej owocnika: |
miąższ – kształt: postać minimalnej błonki miąższ – kolor: biały miąższ – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø miąższ – zapach: Ø miąższ – siła zapachu: niewyraźny miąższ – smak: nieco mdły, słodki miąższ – siła smaku: niewyraźny miąższ – grubość w części głównej: Ø – Ø mm |
trzon: |
trzon – występowanie: tak trzon – typ: centryczny trzon – kształt: cylindryczny, nitkowaty, smukły trzon – struktura wewnętrzna: Ø trzon – powierzchnia: drobno oprószona, ziarenkowata trzon – tendencja do pękania: Ø trzon – wzór na powierzchni: Ø trzon – kolor: biały, prześwitujący trzon – zmiana koloru po uszkodzeniu: Ø trzon – średnica: 0,5 – 1,5 mm trzon – wysokość: 1 – 3 cm integralność trzonu z częścią główną: Ø podstawa trzonu – kształt: bulwiasty, z delikatną grzybnią podstawa trzonu – powierzchnia: Ø podstawa trzonu – kolor: Ø |
osłona: |
osłona – występowanie: Ø osłona – typ: Ø osłona – kształt: Ø osłona – kolor: Ø osłona – pozostałość: Ø |
resztki osłony na powierzchni części głównej: |
resztki osłony – występowanie: Ø resztki osłony – typ: Ø resztki osłony – kształt: Ø resztki osłony – rozmieszczenie: Ø resztki osłony – trwałość: Ø resztki osłony – kolor: Ø resztki osłony – wymiary: Ø × Ø mm |
osłona hymenoforu: |
osłona hymenoforu – występowanie: Ø osłona hymenoforu – kształt: Ø osłona hymenoforu – trwałość: Ø osłona hymenoforu – kolor: Ø |
pierścień: |
pierścień – występowanie: Ø pierścień – kształt: Ø pierścień – trwałość: Ø pierścień – kolor: Ø pierścień – wysokość: Ø – Ø mm integralność pierścienia z trzonem: Ø |
pochwa: |
pochwa – występowanie: Ø pochwa – kształt: Ø pochwa – kolor: Ø pochwa – średnica: Ø – Ø cm pochwa – wysokość: Ø – Ø cm |
mleczko: |
mleczko – występowanie: Ø mleczko – kolor: Ø mleczko – smak: Ø mleczko – gęstość: Ø mleczko – obfitość: Ø |
gutacja: |
gutacja – występowanie: Ø gutacja – kolor: Ø gutacja – obfitość: Ø |
zmienność ogólna: |
zmienność kształtu: Ø zmienność koloru: Ø |
reakcje makro-chemiczne: |
KOH (wodorotlenek potasu): Ø NaOH (wodorotlenek sodu): Ø FeSO4 (siarczan żelaza II): Ø C6H5OH (fenol): Ø NH40H (woda amoniakalna): Ø C6H5NH2 (anilina): Ø AgNO3 (azotan srebra): Ø nalewka gwajakowa: Ø inne odczynniki: Ø |
wpływ czynników przyrodniczych: |
wpływ opadów: Ø wpływ temperatury: Ø wpływ światła: Ø |
występowanie: |
występowanie – typ: pojedynczo lub w grupie(najczęściej) wielkość grupy: Ø kształt grupy: Ø |
odżywanie: |
sposób odżywiania: saprotrof |
podłoże: |
podłoże – rodzaj: drewno, gleba podłoże – właściwości: butwiejące drewno głównie drzew liściastych, zgniłe pnie, gałęzie, korzenie, wilgotna gleba integralność owocnika z podłożem: Ø |
siedlisko: |
terytorium ogólne: lasy liściaste, lasy iglaste, lasy mieszane, torfowiska, bagna, brzegi strumieni, wąwozy siedlisko – właściwości: miejsca wilgotne forma terenu: Ø |
gatunek towarzyszący: |
gatunek sąsiadujący: Ø gatunek będący podłożem: Olcha czarna, Buk gatunek tworzący symbiozę: Ø gatunek będący żywicielem: Ø |
okres rozwoju: |
czas życia: Ø długość życia: Ø okres występowania: Ø – Ø pora wzrostu: Ø |
hymenium: |
hymenium – opis: Ø |
zarodniki: |
wysyp zarodników – kolor: biały zarodniki – kształt: migdałowate, gładkie, z kroplami zarodniki – powierzchnia: Ø zarodniki – kolor: Ø zarodniki – wymiary: 5,5 – 9 × 3 – 5 μm |
wartość energetyczna: |
owocniki surowe: Ø owocniki suszone: Ø |
wartości odżywcze: |
witaminy: Ø minerały: Ø kwasy: Ø pozostałe: Ø |
informacje |
ciekawostki |
---|
Żyłkoblaszka wklęsłokapeluszowa obficie owocuje po deszczach, w dni wilgotne, na podmokłych terenach. |
etymologia |
---|
Nazwa łacińska tego gatunku to Delicatula integrella, gdzie Delicatula oznacza “delikatny” a integrella oznacza “nienaruszony”. |
odmiany i formy |
---|
Ø |
uprawa |
---|
Ø |
transport |
---|
Ø |
przechowywanie |
---|
Ø |
robaczywienie |
---|
Ø |
handel |
---|
Ø |
uwagi ogólne |
---|
Ø |
właściwości prozdrowotne |
---|
Ø |
przygotowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
spożycie w celach leczniczych |
---|
Ø |
uwagi przy spożyciu w celach leczniczych |
---|
Ø |
historyczne zastosowanie w celach leczniczych |
---|
Ø |
toksyny |
---|
Ø |
czas wystąpienia pierwszych objawów zatrucia |
---|
Ø |
objawy zatrucia |
---|
Ø |
leczenie zatrucia |
---|
Ø |
skutki braku leczenia zatrucia |
---|
Ø |
zastosowanie kulinarne |
---|
Ø |
uwagi w zastosowaniu kulinarnym |
---|
Ø |
przepisy kulinarne |
---|
Ø |
choroby grzybowe |
---|
Ø |
zapobieganie chorobom grzybowym |
---|
Ø |
zwalczanie chorób grzybowych |
---|
Ø |
zastosowanie inne |
---|
Ø |
inne zastosowanie historyczne |
---|
Ø |
zapiski i ciekawostki historyczne |
---|
Ø |
mapa występowania |
mapa obrazująca najczęstsze i dokładne miejsce(a) występowania opisywanego gatunku
(lokalizacja naniesiona przez: robert węglowski, miejscowość: okolice Głogowa Małopolskiego)
gatunki podobne |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Białogrzybówka gipsowa nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: dobrze wykształcone blaszki |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Białogrzybówka ługowata nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Białogrzybówka mlecznobiała nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: dobrze wykształcone blaszki |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Białogrzybówka skąpoblaszkowa nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Białogrzybówka szerokoblaszkowa nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: Ø |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Białogrzybówka żywokostowa nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: dobrze wykształcone blaszki |
gatunek podobny: |
nazwa polska: Twardzioszek obrożowy nazwa łacińska: Ø zastosowanie ogólne: Ø cechy odróżniające: ciemny kolor trzonu, dobrze wykształcone blaszki |
Ø
przypisy i bibliografia
Zakaz kopiowania treści oraz fotografii. Strona opisowa – wersja 5.5